Spirande intresse för ekologisk ingenjörskonst bland svenska storföretag

Nu är det bevisat. Det går att designa och återskapa fin natur där stökiga industriområden med tunga byggnader, hårda asfaltytor, tippar och markföroreningar tidigare dominerat. Så kallad ekologisk ingenjörskonst får allt större uppmärksamhet bland företag som tar mark i anspråk för sina verksamheter. Fler och fler företag ser ekologisk ingenjörskonst som ett verktyg för att vara en god granne till närboende och omgivande natur.

Business@Biodiversity Sweden
på besök i Oset och Rynningeviken

IMG_8710

Business@Biodiversity Sweden reste till landets bästa exempel på ekologisk ingenjörskonst: Oset och Rynningeviken i Örebro. Området – som tidigare använts som soptipp, oljehamn, tippområde och skjutfält – har gått från att vara stadens baksida till dess vardagsrum.

Landets mest erfarna ekologiska ingenjör Mats Rosenberg har, tillsammans med sina kommunkollegor, under 25 år arbetat för att förvandla området. Kommunen har bland annat återskapat blomsterängar, våtmarker, beteshagar och groddammar och anlagt vandrings- och cykelleder. Numera erbjuder området besökarna fantastiska naturupplevelser.

Mats fångade deltagarna med sin entusiasm och med berättelser om arbetsprocessen.

– Jag har använt flera verktygslådor när jag möblerat landskapet på nytt, både den ekologiska och psykologiska, berättade han.

Miljöer som inspirerar i arbetet för biologisk mångfald

Gemensamt för medlemmarna i Business@Biodiversity Sweden är nyfikenheten på vinn-vinn-lösningar för affärer, natur och människor. Deltagarna fann stor inspiration i arbetet med Oset och Rynningeviken.

– Tänk om vi kunde göra som Örebro, ge tillbaka till samhällena och inte bara återställa, visionerade deltagarna.

– Jag tar med mig det här rätt in i efterbehandlingen av våra täkter, menade Monica Soldinger från Swerock.

IMG_8708

Ekologisk kompensation är en högaktuell fråga

Frågan om ekologisk kompensation är högaktuell för medlemsföretagen. Sex av dem kommer i närtid att yttra sig till regeringen över förslagen om förändrad lagstiftning för ekologisk kompensation. En av de stora fördelarna med Business@Biodiversity Sweden är just möjligheten att lära av varandra och att hitta gemensamma nämnare i frågor som rör biologisk mångfald.

– Jag är med i flera nätverk med olika upplägg. Det här nätverket är mycket bra, här lär jag mig nya saker av medlemmar från andra branscher, avslutar Lena Sammeli, Sveaskog.

Nyfiken på nätverket?

Läs om vad Business@Biodiversity erbjuder sina medlemsföretag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s